Sunday, 16 December 2012

Bayar Bil ASTRO Tanpa Bil

Asaalamualaikum semua...
Meh mama nk share something ngn korang smua..
Hal ni slalu terjadi kat mama..
BIL ASTRO DAPAT LAMBAT / HILANG.
So..bile nk bayar kat PO jadi leceh lah sbb xde bil kan..
Tul x..? mula2 mama blur2 juga,..
Camner lah nak byr nih...
Siap mama tangguh bayar lagi tuk tunggu bil next month..
Semata-matank tgg bill jeh..! (eeeee.. ape dahh)
Haaaaiiissshh leceh tul!!

Dek kerana boring asyik lambat bayar jeh,
Akhirnye mama dpt juga INFO yg berguna tuk mama kongsikan bersama..
Ade 3 cara sebenarnye tuk bayar bil ..

(1) Online Via Banking
Cara ni agak praktikal tuk mereka yg ade online banking/kredit kad..
Tekan2 jer dah siap..
Salah 1 cara nye melalui PayPal Malaysia.. (ko hadoo..??hehe)


(2) Manual ke Pejabat Pos
Sangat sinonim tuk makcik2 & pakcik2 yg rajin sgt ke PO nih..hahahah
Mase kat kaunter nnt korang ckp lah nk byr bi ASTRO.
Nanti diorng akn bg 1 borang tuk diisi.. (borang Akaun Pos 39)
Just tulis NAMA, ALAMAT, NO ACC, JUMLAH BIL (RM) yg korang nak bayar..
Bayar lebih pon xpe..nnt pihak ASTRO akn ''deduct'' blik kat next bil...

Ni contoh nye yep.. :)

gambar ehsan google

(3) Drive Thru
Cara ni mmg sgt sesuai tuk mereka2 yg xde masa nk tgg no giliran kat kaunter..
Xpayah susah2 dah..proses lagi cepat & x payah sibuk2 cari parking langsung. hahahah
Mmg peberet mama gi drive thru nih..Senang sgt.. (hehhe..org malas mmg gitu..)
Xde bil pon xpe..asalkan tau nama acc ASTRO anda & jumlah tuk dibayar..

Kalau korang x tau nak agak brape nk bayar / x tau no acc ASTRO senang jer..boleh check memalui SMS jugak...


(1) Taip ASTRO BAL IC (taip no IC anda) htr ke 33310
(2) Taip ASRRO BAL ACC (taip no acc astro anda) htr ke 33310

nanti x sampai 3 minit ASTRO akan reply balik..
Kat situ ade tertera jumlah terkini yg perlu dibayar & NO AKAUN ASTRO skali ..
So...senang kan..?hehehehe
Kejap jer dah dpt info tuk isi dlm borang nnt..
Bile dah bayar ape lagi..??
BALik Laaaaaaaaaaaaa....

MOTIF : HEhehehe..semOga kite beroleh manfaat bersama..
Insyallah... peace... (^___^)


1 comment:

  1. Drive thru tu, kat mana ek? cer explain sikit. hehe

    ReplyDelete